Om mitt besök på Vidarkliniken (2009)

Barbro Hansson

I januari 2007 var jag på Vidarkliniken i Järna i två veckor. Jag fick min diagnos Midgut Carcinoid i somras och opererades i slutet av september. Vid något tillfälle tipsade min sjukhuskurator mig om Vidarkliniken och jag nappade direkt.
“Humbug!” sa läkaren först
Jag hade flera gånger varit på Kulturhuset i Järna och fikat och gått runt i trädgården och ner till sjön och tänkte att det måste vara skönt att bara vara i en så vacker och lugn miljö. Min läkare skrev remiss. Ja, han var ju inte särskilt positiv – både han och en assisterande läkare sade direkt att de tyckte att deras sjukvård var humbug. Men OK, ville jag så… (Nu efteråt har min läkare uttryckt sig positivt om deras omvårdnad).

Tur som tilhör “rätt” landstig

Jag har turen att höra till ett av de fyra landsting som har avtal med Vidarkliniken, nämligen Stockholms län, Södermanland, Östergötland och Västra Götaland.

Naturläkemedel för mina krämpor

Vistelsen på Vidarkliniken var en väldigt positiv upplevelse (frånsett själva anledningen till att jag var där förstås)! Det som de själva tyckte var viktigast var förstås medicineringen. Jag fick inta en massa naturläkemedel som var individuellt anpassade efter alla mina krämpor. Min läkare tog god tid på sig att lyssna på mig vid inskrivningen – två timmar vill jag minnas! De tyckte att jag skulle ta Iscador – sprutor med mistelextrakt – men det ville inte jag. Själv tyckte jag att ”allt det andra” var bäst. Och då tänker jag på:

Maten!

Jättegod vegetarisk, oftast ekologisk, mat (fisk en gång i veckan.)

Terapierna!

Jag fick målningsterapi, sångterapi, massage och sjukgymnastik. Jag skulle ha fått samtalsterapi också men det var fullbokat så jag fick några extra timmars samtal med läkare samt psykolog. Behandlingarna! Jag fick våtvärmande omslag med rölleka över levern och värmande fot insmörjning med kopparolja.

Aktiviteterna!

Jag var med på gruppeurytmi, kostrådgivning, reflektioner kring ett konstverk, högläsning, berättarkväll och vegetarisk matlagning samt en konsert och en eurytmiföreställning på Kulturhuset.

Miljön!

Både inne och ute. Inomhus antroposofiska pastellfärger, naturmaterial och ett stort lugn. Ingen radio eller TV, inga väggklockor, inga mobiler inomhus. I stället mycket krukväxter och levande ljus. Stort bibliotek med böcker och tidningar och faktiskt en dator man kunde hyra in sig på. Och utomhus vacker lantlig miljö med närhet till butik med antroposofiska varor och handelsträdgård.

Medpatienterna!

På min avdelning var vi 18 stycken i alla åldrar, mest kvinnor. Några hade cancer, några fibromyalgi och whiplashskador, de övriga vet jag inte. (Det finns fyra avdelningar, varav en dagvårdsavdelning)

Sist men inte minst; Personalen!

Proffsiga! Lugna, sakliga, kunniga (de har vanlig sjukvårdsutbildning plus antroposofisk utbildning) och lyssnande.

Frihet att välja

Jag var lite orolig att jag skulle bli pådyvlad religiösa eller filosofiska idéer som jag inte fick välja själv. Men så var det inte. Ingen pratade om de antroposofiska idéerna om man inte frågade själv. .

Positiva tankar med mig hem

Blev min hälsa bättre då? Tja, det är ju svårt att veta hur vistelsen påverkar på sikt. Mina symtom är diarré och flush. Under vistelsen var diarrén klart bättre under en del av tiden. Flushen var möjligen något bättre. Men allmänt sett mådde jag väldigt bra under denna tid. Vem gör inte det med en sådan ”uppbackning”? Och jag fick mycket tankar och idéer med mig hem.

Antroposofernas helhetstänk

Antroposoferna har ett helhetstänk på kroppen och själen och menar att det är någon obalans som orsakar sjukdom. Som jag kommer ihåg det delar man in kroppen i huvud, hjärta och mage. Och dessa tre delar står för tankar, känslor resp. handling. Och det är mellan dessa tre som det måste finnas en balans. Överhuvudtaget har man genomgripande teorier om det mesta. Man kan ju hålla med eller inte eller plocka delar ur det som man själv tror på. Rätt intressant att fundera på, tycker jag

Priser och mer info

Och kostnaden då? 80 kr/dygn år 2007, samma som för sjukhusvård. Det tjänade man nästan in bara på maten! Resorna dit fick man ersättning för i efterskott, nästan hela beloppet.

Med andra ord var detta en vistelse som jag verkligen vill rekommendera!

Läs mer på Vidarklinikens hemsida

Barbro Hansson